top of page

Uživím se jako "rodinná fotografka"? Dokážu si vydělat nějaké peníze?

Aktualizováno: 2. 4.


Mám strach živit se focením. Nevím, kolik si vydělají fotografky.
uživím se jako rodinná fotografka?

A je to tady: připouštíš si, že by ses chtěla živit jako rodinná fotografka! Miluješ fotografování a toužíš svůj koníček proměnit v něco víc, ale možná se ptáš sama sebe – je skutečně možné uživit se rodinnou fotografií? Pojďme spolu probrat jednu z největších otázek, která tě určitě napadá, když přemýšlíš o byznysu "rodinné fotografky" – pojďme mluvit o penězích!


Když jsi rodinná fotografka, je tvou motivací obvykle láska k focení, která tedy pohání mnoho z nás. Říkáš o sobě, že "ráda zachycuješ krásné okamžiky svým klientům", je to tak? Jdu s první špatnou zprávou: jen proto, že to děláš z vášně a s láskou, tak to ještě neznamená, že si focením dokážeš pravidelně vydělávat peníze.


Pokud přesto čteš dál a neodradila jsem tě, super! Jsi připravená překonávat překážky a nezalekneš se. Tleskám :) Přesto máš ale stále obavy, říkáš si třeba:

  • Začít nebo nezačít podnikat ve focení?

  • Uživím se jako rodinná fotografka?

  • Mám velký strach odejít z práce a živit se focením na full-time.

  • Netuším, kde začít a co se naučit jako první.

  • Do čeho se vyplatí investovat a co jsou vyhozené peníze?

  • Jak rychle pochopím svůj foťák, když mu nerozumím?

  • Jak seženu platící klienty?

A já předpokládám, že když čteš tento článek, jsi v jedné z těchto dvou situací:


  1. Právě začínáš. Zkoušíš své štěstí, učíš se s foťákem, možná jsi na rodičovské dovolené a koketuješ s myšlenkou, že by ses nevrátila do práce. V této fázi možná ani netušíš, kolik peněz by sis mohla focením vydělat. Chyby, které ti v této fázi hrozí: absence jakéhokoliv podnikatelského know-how. Točení se v kruhu a zkoušení všeho možného "jen tak", protože ti to někdo poradil. Taky ti hrozí utracení nesmyslých částek za drahé fotografické vybavení.

  2. Máš už nějakou kariéru za sebou, možná i úspěšnou, klienti chodili, podařilo se ti to rozjet, ať už na full-time nebo jako vedlejšák. Teď se ale něco stalo: nefunguje to tak jako dřív, máš té práce hodně, nestíháš, nemáš žádný osobní život a ani stav na účtu neodpovídá tvému pracovnímu tempu. Peníze někam záhadně mizí a ty pořád nežiješ ten svůj vysněný život fotografky-pohodářky. Chyby, které v této fázi nejčastěji děláš: neumíš zdražit. Jsi pro své klienty kamarád a bojíš se, co by řeklo okolí. Nerozumíš marketingu a fotíš takzvaně "pro všechny" - nemáš svůj jednotný styl.


Ať už tě k těmto otázkám a k tomuto článku přivedlo cokoli, odpověď je ano! Ano, jako rodinná fotografka si můžeš vydělávat peníze a žít šťastný život.



 

PENÍZE - ACH TO TABU


V mém okolí prakticky nikdo nemluví otevřeně o penězích. Přestože peníze právě hrají tu největší roli při rozhodování o tom, jestli se do této profese vrhnout, nebo ne. Tento článek je zaměřený na odpovědi na otázky, které mi od vás chodí na mém koučovacím a fotografickém instagramu nebo i na tom podcastovém.


OTÁZKA 1: Můžu se skutečně uživit jako rodinná fotografka?


Ano a jednou provždy ano! Jako rodinná fotografka můžeš stoprocentně vydělávat peníze. Podívej se na mě - mě to živí! Mnoho rodinných fotografů ale hluboce pochybuje o svých možnostech růstu, srovnávají se se svatebními nebo portrétními fotografy. Bez vysokých, astronommických cen se může zdát nemožné dosáhnout stálého příjmu. Ale to není pravda.


Rodiny čím dál více touží po tom, aby měli krásnou památku na dětství svých dětí. Ve změti fotografií, které nás zaplavují na sociálních sítích, je těch pár profesionálních ale nádherných fotek jako dar, jako něco vzácného. Čím dál více jsou i rodiny ochotné platit za kvalitní služby fotografa. A pokud si svou službu vytvoříš podle sebe (ne podle Aničky odvedle), dáš do ní kus svého srdce a vidění světa a dáš svému klientovi "něco navíc" s tou správnou cenovkou, není důvod, aby to nefungovalo.


Krása rodinné fotografie spočívá v tom, že nemusíš být každý víkend pryč nebo pracovat 12 hodin na svatbách. Nemusíš mít ani náklady na ateliér.


OTÁZKA 2: Jak rychle můžu mít díky focení stejné peníze jako mám v zaměstnání?


Tahle otázka mě dlouho pronásledovala, když jsem začínala podnikat ve focení. I když jsem focení milovala, vlastně jsem si nedokázala moc představit, že by mohlo nahradit můj plat z výborně placeného místa v korporátu. Po troše odvahy a velké důvěře v sama sebe jsem udělala skok a trvalo to cca 6 měsíců od zahájení podnikání, než jsem se dostala na podobný příjem. U tebe to může být rychlejší, nebo naopak pomalejší, vše záleží na tvé ochotě učit se novým věcem. Pokud stále cítíš velkou nejistotu, doporučuji udělat mezikrok a najít si půl-úvazek. Musíš ale investovat svůj čas do budování podnikání a rozvoji klientké základny. Ne všem bych doporučila jít na to rychle. Spočítej si, jestli máš našetřené peníze pro období "krize", jestli máš rodinnou podporu, aby nevznikaly hádky, a jestli jsi připravená v začátcích trošku narazit.


Proč jsem do toho skočila? Chtěla jsem být více doma se svými dětmi, chtěla jsem být sama sobě pánem, mít více volna, ovlivnit, kolik si ten který měsíc vydělám. Být nezávislá.


OTÁZKA 3: Jak dlouho trvá vybudovat úspěšný podnik?


Upřímná odpověď je – to záleží. Záleží na tom, kolik času, peněz a zdrojů jsi ochotna investovat! Pokud dáš prioritu plánování a pečlivě nastavíš své podnikání od začátku, je pravděpodobnější, že dosáhneš úspěchu dříve. Krása podnikání spočívá v tom, že si můžeš nastavovat tempo, jakým chceš budovat svůj byznys.


OTÁZKA 4: Jaké jsou klíče k úspěchu?


Ziskové fotografické podniky jsou ty, které mají jasný plán a účel. Musíš si vybudovat dobré základy a dodržovat tato pravidla:

  • nastavit si adekvátní cenu za své služby, abys ten byznys nedotovala.

  • zároveň takové ceny, které budou tví klienti ochotni platit

  • udržuj náklady na naprostém minimu

  • rozvíjej svou jednu sociální síť a neboj se investovat do placené reklamy

  • tvoř svou základnu klientů, kteří tě rádi budou doporučovat dále

  • inestuj do svého vzdělání, ať už v oblasti focení, tak ale také marketingu a byznysu

  • investuj rozumně - do těch komodit, které ti pomůžou růst a vydělají ti peníze


Všechny tyto faktory budou určovat tempo, jakým budeš dosahovat svých cílů.




0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page