top of page

Jak skloubit mateřství a focení? Pár tipů, jak zvládnout focení při mateřské



Jak zvládnout focení při mateřské?

Celé téma jsem ti zpracovala i v mém podcastu Zrcadlení (díl 7.)



Je těžké najít rovnováhu mezi tím být skvělou maminkou a dělat v podstatě cokoli jiného, natož pak být full-time pracující fotografkou. Obě tyto role ti berou čas, energii a myšlenkovou kapacitu – a děti i klienti mohou být nároční.


Moc bych si přála, abych pro tebe měla jednoduchou, zázračnou odpověď na to, jak na focení při mateřské, nicméně: nemám. Ale ráda s tebou budu sdílet strategii, která fungovala mně.


V prvé řadě je potřeba mateřství rozdělit na 4 základní fáze a každá z nich je pro byznys jinak optimální:


  1. TĚHOTENSTVÍ

Co k tomu dodat, snad jen že naše hormony jsou na bodu mrazu. Instinkty velí hnízdit a je to tak v pořádku. Měly bychom být v tomto období velmi opatrné na přetížení zakázkami, spíše doporučuji zaměřovat se na jiné činnosti, které ti dělají radost: procházky, cvičení, plavání... A pokud už přemýšlíš, že bys rozjela focení, nepouštěj se do toho po hlavě. Tohle období je vhodné na strategické přemýšlení, třeba tvorbu webu, loga a vymýšlení konceptu. Rozhodně bych se nepouštěla do ničeho většího.


2. PRVNÍ ROK ŽIVOTA DÍTĚTE


Tomu já říkám doba temna. Teda alespoň u mě to tak s prvním dítětem bylo (s druhým už ne, to už nebyl takový šok:) Pro mě osobně obrovsky náročné období plné strachu, vyčerpání a sáhnutí si na dno. Ne každá maminka to tak ale má. Co je ale pravda - předtím, než se ti tvé miminko narodí, neznáš jeho povahu a vše se špatně plánuje. Nevíš, zda bude plačtivé, nebo spinkací, jestli budeš kojit, nebo ne. Proto bych si při plánování fotobyznysu nechala v myšlenkách celý první rok volno. Pokud se ti přecijen poštěstí, že budeš moct pracovat - o to líp!


3. OBDOBÍ MEZI 1. A 3. ROKEM


Za mě nejlepší doba na rozjezd podnikání. Dítě už je větší, má nějaký rytmus a rodina má nějaký režim. Už je hlídatelné i okolím a babičkami. Maminky přestávají mít tak obrovský strach. Přesně v tuhle dobu bych si tvořila své portfolio, fotila kamarádky, známé a známé známých. Trénovala bych retuše a postproces. Protože pak půjde dítko do školky a nastane....


4. ŠKOLKOVÉ OBDOBÍ


Chvíle, kdy se musíš rozhodnout, jestli se vrátíš do práce, nebo ne. Jakou cestu si vybereš? Tady už musíš mít nastartováno a ideálně mít za sebou placené zakázky, mít reference, postavený web a rozjeté sítě.





A jaké jsou ty rady, které fungovaly mně?


VYTVOŘT SI ROZVRH HODIN


Zní to vtipně, ale tohle nám doma hodně pomohlo. Když jsi fotografka, občas můžeš mít tendence vycházet klientovi vstříc na úkor svého života a času. Já se musela naučit říkat ne: "Ne, opravdu nemůžu fotit v neděli v osm večer. Pokud chcete fotky ode mě, nabízím pondělí od 9:00 nebo středu od 18:00, jindy mám bohužel plno." S manželem jsme se domluvili na pravidelném režimu. Ten a ten den fotím a tenhle den retušuju. On mi zase řekl: v úterky mám fotbal a v pátek kvíz. OK! Pecka, oba jsme věděli, na čem jsme a fakt to fungovalo. Bez hádek a stresu.


OUTSOURCUJ


Neboli - nech si pomoct! Pokud si myslíš, že někdo ocení, že jsi navařila, nakoupila, vytřela podlahy, umyla okna a vyprala a vyžehlila s dítětem za prdelí - tak tady máš tu bolavou pravdu: ne, neocení to vůbec nikdo. Žádná pochvala na tebe večer nečeká. Proč? Protože dítě i manžel tě chtějí vidět šťatnou a spokojenou, ne zničenou, ne vyčerpanou a už vůbec ne semetriku, která vyčítá manželovi, že nevynesl smetí. Pokud je toho na tebe moc, popřemýšlej o paní na úklid, o firmě, která bude vařit jídlo, o babičce, která pohlídá dítko. Ony to samy od sebe většinou neudělají, musíš si o tu pomoct říct. A ne - není to ostuda, že si chceš mateřství užít a nechceš, aby se z tebe stala protivná, sprostá matka s hadrem na hlavě :)


SPECIALIZUJ SE NA JEDNU VĚC


Jestli si chceš svůj byznys ve focení užít a ještě být dobrá máma, zjednoduš si to! Soustřeď se (alespoň běhěm rodičáku) na jednu specializaci, nefoť všechno. Staň se expertem na newborn, na svatby, na reportáže nebo na rodiny! Uvidíš, budeš mít pak desetkrát větší množství poptávek.


MINIMALIZUJ NÁKLADY


Zkus se hned v začátku byznysu nevrhat po hlavě do vybavování vlastního ateliéru. Možná by sis na sebe akorát naložila velké výdaje a byl by to tvůj každoměsíční strašák. Což by zase byl začátek tvého konce. Raději si ateliér pronajímej, nebo foť venku.


PODNIKEJ CHYTŘE


Ne, opravdu nepotřebuješ profesionální logo od marketingové agentury a třicetistránkové webovky. Potřebuješ mít nafocené portfolio a reference. Všechno ostatní nemá prioritu. Neztrácej tím svůj drahocenný čas.


MĚJ ČAS VYHRAZENÝ JEN PRO RODINU A MANŽELA


Tohle je nejdůležitější bod celého seznamu, který opravdu dodržuj. Potřebuješ si vyčistit hlavu od samého retušování, e-mailingu, administrativy a telefonátů. Užij si ten krásný čas se svými dětmi, odlož telefon a vychutnávej každou chvilku. Sportovci tomu říkají regenerace, já tomu říkám wellness hlavy.


RETUŠUJ RYCHLE


Žádné třídenní retuše jedné zakázky, nebo se z toho zblázníš! Najdi si svůj retušovací styl a drž se ho. Pokud vůbec nevíš, kde začít, doporučuji najít si své oblíbené presety do Lightroomu třeba zda: https://123presets.store/, naučit se, co které hejblátko v Lightroomu dělá a tvůj postproces celý zrychlit. Pokud chceš kouknout pod ruce mně a naučit se, jak to se retušuje profesionálně a hlavně rychle - podívej se na můj koučink pro fotografy, kde detailně vysvětluji, jak Lightroom, ale taky třeba Photoshop nebo Adobe Bridge, fungují. A ukážu ti to tah po tahu, aby to pochopil úplně každý.



 


A POKUD TĚ TÉMA ZAUJALO A CHCEŠ SI POSLECHNOUT MNOHEM VÍC TIPŮ O TOM, JAK SKLOUBIT MATEŘSTVÍ A FOCENÍ (TŘEBA JAK SE TO ŘEŠÍ ADMINISTRATIVNĚ, KDYŽ CHCEŠ PODNIKAT PŘI MATEŘSKÉ) POSLECHNI SI 7. DÍL MÉHO PODCASTU ZRCADLENÍ.






podcast o focení pro fotografy
Podcast Zrcadlení: Mateřství versus byznys







0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page